Hotgrips / Handvatverwarming aansluiten

bedieningspaneelHotgrips installeren wel of niet zelf doen? Vroeger werd handvatverwarming meestal door de motorwinkel geïnstalleerd door een beëdigd installateur. Echter op vandaag zijn er steeds meer mensen die dit zelf doen. Dit komt deels door het internet, want je kunt nu gemakkelijk instructies vinden in de vorm van een tekst of zelfs een video. Ook worden producten nu aangeboden die gemakkelijk los te verkrijgen zijn. Vroeger kreeg je bij producten zoals hotgrips meestal het advies om ze te laten installeren. Je was immers in de motorwinkel en de verkoper wilde uiteraard dat je tevreden bent met het product, maar het was ook extra omzet. Nu denken motorwinkels ook anders en bieden producten die redelijk gemakkelijk zijn te installeren aan via een webshop.

De hotgrips zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Elk model is precies afgestemd voor een bepaald type voertuig. Zo heb je de hogrips touring. Deze zijn voor toermotors, maar ook de hotgrips scooter. Deze laatste heeft een andere bedieningspaneel dat in het kuipwerk van de scooter kan worden geplaatst. Alle typen hotgrips bekijken.

De hotgrips zijn ook verbeterd. Niet alleen de kwaliteit is nu veel beter, maar door de technische ontwikkelingen hoef je de hotgrips niet meer te schakelen via het contactslot of de licht schakelaar.

hotgripsEven wat meer uitleg; de vroegere versies van Oxford hoefde ook niet geschakeld te worden, maar als je ze niet uitzette dan kon het voorkomen dat ze je accu leeg trokken. De handvatverwarming van oxford kunnen rechtstreeks op de accu aangesloten worden. Als de motor uitgezet wordt springen de hotgrips vanzelf naar een paar minuteren uit. Deze functie heet de “battery saving mode” Deze nieuwe ingenieuze techniek maakt het veel gemakkelijker voor mensen om deze zelf te installeren. Naast dat het product nu aan de automotive standaarden voldoet, waardoor de hotgrips nu de beste aftermarket verwarmde handvatten zijn, zijn ze hierdoor gemakkelijk te zelf aan te sluiten.

hotgrips handvatUiteraard moet je wel nog rekening houden met enkele zaken. Voor degene die zelf wel eens handvatten heeft verwisseld weet dat dit niet een super gemakkelijk klus is. De oude handvatten kun je er het beste vanaf snijden, maar het plaatsen van de nieuwe handvatten gaat niet altijd even gemakkelijk. Daarnaast moet je ook het linker stuurstang einde en de gashendel aan de rechtkant waar de handvatten overheen komen goed schoonmaken. Een tip is om ze ook ligt op te schuren en daarna eventueel met wasbenzine schoon te maken. Daarna breng je de lijm aan op het stuur, de gashendel en in de handvatten en dan pas de nieuwe handvatten er overheen plaatsen. Verder is het verstandig om na te denken over hoe je de kabels naar de accu leidt en waar en hoe je het bedieningspaneel plaatst. De kabels maak je met kabelbinders wast aan het frame.

Gelukkig heeft Oxford nu een nieuwe instructie video 2016 gemaakt. Uiteraard moet je de Engelse taal wel een beetje machtig zijn, maar aan de hand van het beeld materiaal moet het eigenlijk al heel duidelijk worden. De video vind je hieronder.